Anneli Hoel Fjærli

Mitt navn er Anneli Hoel Fjærli, kommer fra Kristiansund, på Nordvestkysten av Norge, men flyttet til Oslo i 2004.

Januar 2015 fikk jeg en langvarig hjernerystelse, så det tok tre år før jeg klarte å tegne igjen. Et lite svaberg havnet på et stykke papir og plutselig var hele rommet mitt dekket med Happy Svaberg-tegninger. Jeg skjønte at jeg savnet familien og kysten.

Samtidig ble jeg veldig glad av å tegne svabergene, så navnet kom veldig raskt; Happy Svaberg.

Happy Svaberg er en egen verden der jeg forteller om svabergenes liv gjennom digitale tegninger. Svabergene er glade i bølger, de kan leke på bølgene dagen lang. Men de kan også kose seg med stille sjø. De er glade i badegjester så de blir avkjølt av kalde våte, kropper på varme sommerdager. De snakker med skyene, fuglene og dyrene. Svabergene er veldig glade og harmoniske skapninger, men de kan faktisk bli veldig sure, særlig når det kommer mye plast inn til fjæra og rundt svabergene. Dette skjer oftest etter en storm. Men menneskene kommer som oftest og rydder opp, så da blir de glade igjen.

Jeg ønsker at publikum skal oppleve glede når de ser på Happy Svaberg-bildene. At folk smiler. At de skal forstå at dette er en verden som en god. Med alle linjene og alt som er i bildet ønsker jeg å skape et velbehag, en ro, behagelig følelse som ikke er stressende. Det er nok vanskelige ting i verden å være stresset over, så jeg ønsker å berolige mennesker med mine enkle streker av natur. Selv om de er søte har de også politiske budskap.

Pride Forever er ett motiv som både er en statement om Pride men også om det å være stolt av den man er. Drøm er et resultat av en reaksjon på regjeringen som ønsket å dumpe gruveavfall i Repparfjorden. Ellers jobber jeg nå på to motiver om truede arter, en med Klippeblåvinge og en med hval.


Svabergene har ikke definerte kjønn, de bare er seg selv fullt og helt. De har kjennetegn etter hva de har på seg. Noen har blomster, noen fyrtårn, andre er sammen og andre står alene. De har et budskap om at det er mer enn bra nok å være den man er.