Lena Roer
Lena Roer (1969) er fra Råde i Østfold. Hun hadde lang fartstid som tekstforfatter i reklamebransjen, men ingen forfatterambisjoner før den spesielle og gripende historien om hennes egen bestemor krevde å bli fortalt.
Biografi
I 2014 debuterte hun som skjønnlitterær forfatter med romanen Ringrosen. Jakten på en sannhet (Juritzen forlag), som er basert på virkelige hendelser fra bestemoren Randis oppvekst i Kragerø på begynnelsen av 1900-tallet.
I desember 2016 kom oppfølgeren Tideverv på eget forlag, Calendula forlag. Bok nummer tre i trilogien ventes i løpet av 2020. For Ringrosen mottok Lena Roer Litteraturprisen 2014 fra Fredrik Halvorsens legat og Fredrikstad Næringsforening. Romanen ble også svært godt mottatt hos publikum, og Lena ble samme år nominert til Fredriksstad Blads Publikumspris.
Historien om bestemoren, og hennes kamp for å få være den hun var, har vekket et sterkt engasjement i Lena. Hun er medstifter av den nystartede organisasjonen Calendula Sisterhood, calendulasisterhood.no, som arbeider for å styrke kvinners egenverd og kompetanse gjennom å gi støtte til utdanning, opplæring og gründerskap. Lena var også med og stiftet Forfatterforbundet, hvor hun fortsatt sitter i styret og er ansatt i en deltidsstilling som organisasjonssekretær.
Mer informasjon om Lena og bøkene hennes på nettsiden www.calendula.no
Om Ringrosen
Randi er bare ti år da hun mister moren i en tragisk togulykke i England. Året er 1912, og med en far som er kaptein i utenriksfart, må Randi og lillebroren begynne et helt nytt og på mange måter utfordrende liv hjemme i Kragerø. Tanten Sevy får omsorgen for de to, men hun er så ulik Mama som tenkes kan … Fortvilet forsøker Randi å finne en ny sannhet om sitt liv og sin plass i verden.
Ringrosen. Jakten på en sannhet er en historie om å vokse opp og finne sin egen vei og styrke – til tross for mye ytre motstand.
Lena Roer skriver med denne boken en intens fiksjonalisert framstilling av en virkelig historie, sin egen bestemors, som på mer en én måte må sies å ha vært svært spesiell og full av dramatikk. Samtidig er det mye gjenkjennelse og livsvisdom i Ringrosen. Jakten på en sannhet. Randis opplevelser av seg selv og verden omkring henne er, midt oppi all dramatikk og søken etter en egen sannhet, svært allmennmenneskelig.
Om Tideverv
I en opprivende tid etter første verdenskrig prøver hele nasjonen å få hverdagen på gli etter lang tids frykt, streng rasjonering og spanskesyken. Også i Randi Svendsens unge liv har det vært mange dramatiske opplevelser – morens død var en av dem. En februardag i 1919 blir Randis liv nok en gang snudd på hodet, når papa, som skal returnere til jobb og liv i USA etter en visitt i Norge, gir datteren én natt til å velge et yrke hun kan forsørge seg på. For en ung kvinne på 16 år er det en skjellsettende avgjørelse å ta.
I Tideverv følger vi Randi gjennom tro, tvil og tøffe valg, i en medrivende og inspirerende historie om kvinnekamp og hverdagsmot. Omstendighetene fører Randi i kontakt med en rekke sterke medsøstre, blant dem Elise Ottesen-Jensen, den norske kvinneforkjemperen som ga opphavet til "Ottar"-navnet og som grunnla RFSU i Sverige. Elise ble for sitt arbeid Nobelprisnominert og siden hedret på svenske frimerker, men er dessverre lite kjent i Norge.
Dette er den andre romanen i trilogien om Randi, som begynte med Ringrosen. Jakten på en sannhet i 2014 (Juritzen forlag). Historien bygger på virkelige hendelser fra livet til forfatterens bestemor.